Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627281234

RSS

       

  

      

 Pakkasta ja pupuja
20.02.2018 09:05 | Tarja

Taas on kylmä ... Aamuisin kun repii puolittain jäistä paalia auki talikolla, sitä usein miettii mikä on saanut ihmisen näihin näin hurahtamaan. Nämä eläimet tällä hetkellä ovat kuitenkin puolittain harrastus, puolittain työ.Toisin sanoen lopettaa voisin milloin vain, mutta toisaalta ...ilman noita karvakorvia olisi kuitenkin niin ankeaa etten sitä tee. No, tätähän tämä Suomen talvi on ja onhan luonto nyt kaunis. 

Remun jalka on edelleen kunnossa ja pikkuhiljaa alkaa jotkin asiat jo mennä korvien väliin. Pianhan Remukin on jo vuoden vanha. Remu on oppinut aika hyvin pysymään mukana jo töissä. No joskus lähtee pellolle tai metsään ihmettelemään omin päin, mutta on jo alkanut totella aika hyvin luoksetulokäskyä. Serrahan on laillansa omapäinen koira ja älykäs se on kyllä. Tuo älykkyys ja omapäisyys on varmaan ne asiat mitkä meitä tässä rodussa eniten viehättääkin. Mimmi on aina ollut paljon rauhallisempi kuin Remu, mutta tarpeen vaatiessa vauhtia löytyy ja kovasti se koittaa komentaa nuorempaa ...

Navettaan tuli pari uutta asukasta viime viikon lopulla. Kävin hakemassa kaksi pientä taviskania itselleni ja ehkä muillekkin siliteltäväksi ja syliteltäväksi. Toinen näistä kaneista on vielä arka, mutta toinen on aika rohkea. Kanit ovat iältään 1-3 vuotta (tarkkaa ikää ei tiedä) ja hain ne Kiikoisten löytöeläintalolta. 

 

 

 

 

 


 - Tarja | Kommentoi Laskiaista ...ja vähän muuta
12.02.2018 10:23 | Tarja

Eilen oli laskiaissunnuntai ja vuohilla oli huumoriaamu taas. Aavistivat häjyt varmaan, että olin menossa päivällä jonnekkin. Kaksi kertaa sain palauttaa pukin kaipuuta potevan pikku - Iitan tarhaan, kun tuli häntä iloisesti vispaten aina katsomaan mihin kaverit jäivät. Kaverit kun viipyivät lypsyn verran matkalla tarhaan. Helmi kuttu taas päätti tehdä karkaustempun pässien luo, kuten lähes aina kun pukin kaipuu tulee. Vuohillahan ei siis ole ollut koko talvena virta päällä aitauksessaa ja aidan korkeuskin on nyt 80 cm eli ei temppu eikä mikään pompata siitä yli. Ensimmäisen kerran kuitenkin vasta tänä talvena näin kävi.

Laskiaisen viettooni eilen kuului käynti muistisairaiden vanhusten luona Tevaniemessä. Pidin heille kehräysnäytöksen ja juttelimme lampaista, vuohista ym. tovin. Hieman tuntui hullulta pitää näytöstä ihmisille, jotka luultavasti kehräävät minua paremmin kunhan taas alkuun pääsisivät. Mukava päivä, vaihtelua minulle ja luultavasti heillekkin. Lupasin mennä toistekkin jos vain haluavat. 

Remun kipulääkkekuuri loppui muutama päivä sitten ja vauhti on sama kuin ennenkin ellei hieman parempi ... eli ei syytä huoleen ainakaan vielä. Ontuminenkin loppui täysin joten luultavasti oli kuitenkin vain venäyttänyt jalkansa jotenkin pomppiessaan. Lonkathan silti ovat huonot, joten lihomista pitää välttää ja lihakset täytyy pitää kunnossa. Lisäksi Remu nyt saa valmistetta mikä edesauttaa nivelien ja luuston kuntoa. 

Töitäkin olen koittanut taas tehdä ... rästihommia ja myyntituotteita esille tapahtumiin. 


 - Tarja | Kommentoi Talvi jatkuu ...
04.02.2018 15:12 | Tarja

Ihana talvinen sää taas. Enpä muista milloin on ollut kunnollinen talvi lumen ja pakkasen kera. 

Kuva on otettu yläkerran ikkunasta 

Lampolassa on rauhallista, pakkaset eivät juurikaan hetkauta porukkaa siellä. Pässille laitoin taas lämpölampun, mutta meni karsinan reunalle hakemaan viileyttä joten eipä tuo sitä enää tarvitse. Pässejä on nyt vain kaksi samassa karsinassa eli nuoret pojat. Näin saan ruokkia nekin hieman vahvemmin. Leikatulle Sulholle kun ei saa samalla lailla ruokaa antaa, ettei iske virtsakivet tms. Leikattu eläin on yleensä herkkä lihomaan muutenkin, eikä lihavuus ole kellekkään hyväksi. Sulho saa edelleen viihdyttää tyttöjä ... mutta ei poikivia. 

,Kuten varmaan moni tietää, meillä on nykyään kaksi serra de airesinpaimenkoiraa, Mimmi ja Remu. Mimmi täyttää kesällä kaksi ja Remu täyttää maaliskuulla vuoden. Mimmi on leikattu narttu ja Remu täysin viriili poikakoira (ainakin vielä). nämä kaksi kulkevat minun mukanani töissä (lampaan ja vuohen papanoita syömässä) lähes aina ja ovat joskus jopa jo apunakin vuohien ja lampaiden kanssa. Muutaman kerran Remu on jo päässyt ajamaan vuohen navettaan karkureissultaan ja Mimmi oli jo viime kesänä niiden kanssa apuna. Nämä ovat paimenkoiria, mutta vartioivia sellaisia. itse en osaa näitä paimennukseen opettaa, eikä ole oikeastaan tarvettakaan, näin pienen lauman kanssa. 

Serra on luonteeltaan hieman kimurantti ... mutta ehkä se siinä juuri viehättikin. Ensimmäinen serra kun jouduttiin lopettamaan mietin kyllä muitakin rotuja, mutta kyllä näissä vaan on se jokin.

Remu nyt kuljetettiin kuvissa (maalaistollot pääsivät isoon kaupunkiin, mutta hienosti olivat) sillä ontui oikeaa takajalkaansa aika pahasti. Ell mukaan lonkat ovat huonot, mutta ei ihan varmaksi sanonut, että sen vuoksi ontuu. Remuhan on melkoinen virtapakkaus joka pomppii kuin kumipallo, kun vieraita tulee ja juoksee autojen perään jos pääsee .. Mimmi jää kuin seisomaan kun tämä poika laittaa vaihteen pesään ja lähtee. No, nyt syödään hetki kipulääkkeitä ja koitetaan epätoivoisesti pitää Remu levossa (aika mahdoton tehtävä)...  

ja toivotaan että ontuminen loppuu. 


( Päivitetty: 04.02.2018 15:52 )

 - Tarja | Kommentoi Perjantai...
02.02.2018 18:27 | Tarja

Tämä viikko on taas mennyt hurjaa vauhtia. Vihdoin iski inspiraatio ja sain pari huovutustyötä valmiiksi. Tai siis vielä viimeistelyt tekemättä, mutta kuva valmis.

Enkeli on viime aikoina jostain syystä ollut minulla monesti työn alla. Enkeli on kuvana ja hahmona minusta ajaton ja iätön. Sen voi antaa lähes missä tilaisuudessa vain ja minusta se on aina kaunis ajatus... 

kuvan koko 27x37 cm

Toinen työ minkä tein on jo kauan ollut myös mielessä. mielikuva kesäisestä suomalaisesta maisemasta. Kuva syntyi niin että otin kasan värejä joita työhön halusin ja aloin tikuttaa ... oli selvä että koivut kuvaan tulevat mutta siinä kaikki. 

Kuvan koko on 63x43cm 

Kaikki huovutukseni on myös märkähuovutettu kuvan kestävyyden vuoksi. 

Alempi kuva tulee myyntiin ylempi on jo luultavasti myyty.

Lampolassa laitoin uuhet kahteen eri ryhmään... poikiviin ja poikimattomiin. Näin varmistan, että poikivat saavat paremman tankkauksen karitsoita varten. Karitsointi on toki vasta huntikuusta alkaen, mutta nyt jo olen antanut hieman kauraa valkuaisen saannin turvaamiseksi. Huomenna pitäisi vielä tehdä hieman muutostöitä lampolassa ja sitten vain taas odotellaan milloin h-hetki tulee. Suurin osa uuhista on tänä vuonna astutettu 13 linjan ruskealla sl pässillä. Pässi itse ei ole iso eikä lihaksikas , mutta linja harvinainen ja toivon mukaan tässä vuosien kuluesa saan linjan hieman edes muuttumaan. Toivo lepää uuhissa... 

Vuohille on sulhanen myös jo varattuna, mutta vielä se ei ole edes syntynyt. Uusi pukki tulee isommalta lypsytilalta ja on puhdas suomen vuohi kuten minun kuttunikin. 

Munia tulee nyt yli oman tarpeen eli kysykää ja hakekaa mikäli tarvetta on aidoille maatiaisen munille. 

 


 - Tarja | Kommentoi Pakkasten paukkuessa ... ja vesisateessa
26.01.2018 12:27 | Tarja

Olihan siinä muutama kylmä päivä jo... pakkasta pahimmillaan 25 astetta ja kuuma vesi piti viedä sangoilla monta kertaa vrk eläimille päivän aikana. Pässeille piti laittaa lämpölamppu päälle, kuten kanoille ja kaneillekkin. Pässeille en koskaan ennen ole joutunut lisälampoa laittamaankaan, mutta uusin tulokas oli niin viluisen näköinen, että jotain piti tehdä. Toiset kaksi pässiä hakivat karsinan reunoilta viileyttä (Sulho, leikattu pässi,  piti laittaa tyttöjen puolelle, kun oli niin kuumissaan), mutta tämä makaili onnellisen näköisenä lampun alla silmät puoliummessa märehtien. No nyt jo lämpeni niin, että lamppu sammutettiin. Melkoinen nautiskelija tuntuu olevan ...

Sulho onkin mamman silmäterä. Sulho on todella rauhallinen iso sl pässi joka rakastaa rapsuttelua ja ei hae riitaa kenenkään kanssa. Toki pikkupojat ei silmille hyppineet, mutta lempeästi nekin laitettiin ojennukseen. Tämä pässi tuli minulle ystävältä ja on luonteeltaan sellainen, että voisin ottaa sen ihan mihin vaan mukaan narussa jos tarve olisi. haaveena minulla onkin että kesällä saisin aloitettua tilavierailut täällä niin, että pienet ryhmät voisivat tilauksesta tulla. Ryhmille voisin sopimuksesta pitää joko näytöksiä tai opetusta kehräämisessä, huovutuksessa tai kasvivärjäyksessä. Samalla voisi tutustua tilamme eläimiin. 

Itse olen nyt keskittynyt rästihommien pois saantiin. Oma villatakki tuli jo valmiiksi ja vielä on kesken monta muuta projektia.

Ystävänpäiväkin lähenee ja jotain pitäisi saada myyntiinkin tehtyä. Taljat saapuivat ja niistä on tarkemmin tietoa fb sivuilla. Vuohien taljoja tulee jatkossakin aina jonkin verran, mutta pääosin taljat tulevat lampaista. Jos joku haluaa varmasti erilaisen, kauniin sisustustaljan, jota ei ole jokaisella, kannattaa ostaa vuohen talja.  

 

 

 

 

 


 - Tarja | Kommentoi